2009. március 2., hétfő

Merényletek Hitler ellen: Valkűr és a többi

Az egész úgy kezdődött hogy pár hónapja néztünk valamit a moziban, és megjelent a Valkűr előzete. Tom Cruise náci egyenruhában, fél szemmel, kb olyan röhejesnek tűnt mint Pierce Brosnan a Mamma Mia-ban, amikor énekelt. A filmről előzetesen nem hallottam túl sokat, azon kívül persze hogy Cruise-t nem akarták beengedni a Berlini forgatási helyszínekre mert Németországban a szcientológia be van tiltva, vagy valami ilyesmi.



Pár hete kedvenc adómon, a National Geographic Channel-en reklámoztak egy új műsort, Merényletek Hitler ellen címmel (eredeti címe: 42 ways to kill Hitler). Nem kis meglepetésemre a szakértők elmondták hogy hatalomra kerülése után összesen 42 merényletkísérletet hajtottak végre Hitler ellen. A műsort végignézve az volt a legmegdöbbentőbb, hogy jó párszor csak valami isteni beavatkozás vagy hasonló menthette meg, olyan okokból hiúsultak meg merényletek amiket épeszű regényírók nem tudnának kitalálni 1000 év alatt sem.

Engem mindig érdekeltek a történelmi érdekességek, de ez túltett mindenen. Nehéz elhinni hogy valaki odafönt nem vigyázott erre a hogyismondjam szépen, hitvány alakra. Nüanszokon múlik a világ sorsa, ez a legdurvább az egészben. Annyiféleképpen meghalhatott volna, először is pl miért pont az a sperma és az a pete találkozott?? Vagy miért nem ütötte el egy kocsi amikor bújócskázott? Hallottam olyan fejtegetést is, hogy ha sikeres festő lett volna, minden másképp alakul. Na ja.



Íme a híresebb merényletek (azt mondjuk nem értem, hogy miért számítottak bele olyan kísérleteket amik csak fejben léteztek, aztán az illettő letett róluk):



1. 1932. március



Ismeretlenek lőnek rá a vonatára, Hitler sértetlenül megússza.


2. 1932. június, Stralsund


Fegyveres támadás


3. 1932. július, Nürnberg


Rálőnek Hitler autójára, a golyó a fejét súrolja.



Ahogy hatalma nő, egyre több kísérlet történik - a következő 5 évben legalább 16


12. Az egyik merénylő terve az volt, hogy átad Hitlernek egy csokrot, ami mérget fúj az arcába.


19. Egy másik terv szerint egy robbanóanyaggal teli töltőtollat adtak volna Hitlernek





20. 1938. november 9. München




A 22 éves Maurice Bavaud, egy francia szeminárium tanulója vallási indíttatásból akarja megölni Hitlert (őt tartja az Antikrisztusnak). Helyszín az 1923-as náci felkelés emlékére évente megrendezett müncheni felvonulás. Maurice a tömegben várja hogy a célpont a közelébe érkezzen.

Fegyvere egy 6.35-ös félautomata Schmeisser, ami elfér a férfi tenyerében. Maurice egy München melletti erdőben gyakorolta a célbalövést.



A National Georgaphic két szakértője, Roger Moorhouse és John D. Gresham elemezték Maurice esélyeit. A Hitler és Maurice közti távolságot 7,5 méterre becsülik. Az ilyen kis pisztolyokat kis lőtávolságra tervezték, vajon alkalmas lett volna egyáltalán a merényletre? A szakértők kísérletekkel bizonyítják hogy a fegyver ekkora távolságból is képes lett volna halálos sebet ejteni.



Sajnos azonban Maurice tervét épp a védelmező tömeg hiúsította meg. amikor Hitler lőtávolba ért, mindenki karlendítéssel köszöntötte, emiatt a férfi nem látott rá, a pillanat pedig elmúlt.


Maurice-t később elfogták Franciaországba menet mert jegy nélkül utazott a vonaton. A Gestapo megtalálta nála a fegyvert és München térképét. A kínvallatáson mindent bevallott, guillotine általi halálra ítélték.

Megjegyzés, biztos feldúlt idegállapotban volt, de a bizonyítékokat el kellett volna dobnia valahol, ahogy azt minden CSI néző tudja. Mindettől függetlenül, respect mert megpróbálta.



Miután Maurice mindent bevallott, Hitler felfogta hogy nagy tömegben milyen sebezhető, ezért az évenkénti felvonulást többé nem rendezték meg, és egyre szigorúbb biztonsági intézkedéseket hoztak a védelmére.


21. 1939. november 8. München




Georg Elser német asztalos elhatározza hogy megöli Hitlert mielőtt az katasztrofális háborúba rántja az országot.




Mivel ekkor Hitler már csak a náci vezetőséggel érintkezik személyesen, egy sörözőben (Bürgerbraukeller) tartandó Hitler-beszéd alatt akarja felrobbantani a Führert. Mivel képzett műszerész és műbútor asztalos, nem probléma számára egy házi készítésű bomba elkészítése.




A bombát a pódium mögötti oszlopba tervezi elhelyezni, ezért zárás után rendszeresen besurran a sörözőbe hogy kivájja a bomba helyét az oszlopban. Az időzítőt akár 144 órára is be lehet állítani, így bőven lesz ideje elmenekülni a robbanás előtt.



November 5-én beállítja az időzítőt hogy november 8-án 21:20-kor robbanjon, Hitler beszéde közepén. Ezután elindul Svájcba.




Sajnos azonban Hitler módosított a programon, és 21 óra helyett 20 órakor kezdi a beszédet. Körülbelül egy órán át beszél, majd elindul a vasútállomásra. 10 perc múlva felrobban a bomba, több mint 60-an megsérülnek, 8-an meghalnak. Ha Hitler a szokásos 3 órás beszédei egyikét tartotta volna meg, biztos nem élte volna túl a robbanást.



Nem sokkal később Georg-ot letartóztatják a sváci határon. Megtalálják nála a drótvágóját, a bomba vázlatát és egy képeslapot a sörözőről. Az ítélet halál.

Pont mint Maurice esetében... itt mondjuk egy részletesen kidolgozott tervről van szó, nem értem hogy ha ilyen gondos volt minden mással, miért cipelte magával a bizonyítékokat.



22. 1939. szeptember, Varsó




A lengyel ellenállás a városba bevonuló Hitler kocsiját az egyik útkereszteződés alatt elrejtett 500 kg TNT felrobbantásával akarták megölni, de a bomba nem robbant fel.


23. 1941.



Ismét a Hitlert szállító vonatot akarták felrobbantani merénylők, sikertelenül.


A Szovjetúnió elleni támadás után Sztálin elhatározta hogy megszabadul a Führertől:



26. Egy orosz származású színésznő, Olga Csehova segítségével akarták megölni Hitlert, de ez egy elég komolytalan terv volt, a színésznőnek nem is volt viszonya a férfival, mint ahogy azt a szovjetek feltételezték.


27. A briteknek is volt egy tervük, eszerint mesterlövészek Hitler Alpokban lévő otthonában végeztek volna vele. A tervvel azonban felhagytak, attól félve hogy a sikeres merénylet visszafelé sül el, azaz Hitler mártírrá válik Németországban.




A háború előrehaladtával egyre szorosabbá vált a Führer körüli védelmi gyűrű, ezért csak saját tisztjeinek volt esélye bármilyen merényletre, ők jutottak a közelébe. A formálódó társaság vezetője Tresckow ezredes.







28. 1943. március 13. Smolensk



Tresckow kidolgoz egy részletes tervet, aminek lényege hogy a levegőben felrobbantja Hitler repülőgépét miután a férfi ellátogat a smolenski katonai bázisra. A rögtönzött bomba 4 zsákmányolt tapadó aknából áll, melyeket vasúti sínekre és hidakra szántak.



A terv legnehezebb része hogy hogy juttassák fel a bombát a gépre, mivel mindent átkutatnak felszállás előtt. Tresckow wgy láda Brandy-nek álcázza a dobozt, és megkéri Brandt ezredest hogy vigye azt el egy barátjának Berlinbe.





Miután a gép felszáll, az ezredes biztosra veszi, hogy a bomba fél óra múlva robban a levegőban.


A gép azonban két óra múlva sértetlenül földet ér. Treskow-nak sikerül visszaszerezni a bombát, kiderül hogy a gyutacs nem működött, valószínűleg a raktérben lévő alacsony hőmérséklet miatt.




Az ellenálló tisztek a sikertelen kísérlet után egy héttel, újabb, kétségbeesett tervet szőnek.


29. 1943. március



Rudolf von Gersdorff ezredes a berlini Zeughaus-ba, a zsákmányolt szovjet fegyverek kiállítására érkező Hitlert tárlatvezetés közben próbálja felrobbantani.



Mivel a biztonságiak mindent átkutatnak, az egyetlen megoldás az, ha Gersdorff magánál tartja a bombát és Hitler közelében marad, öngyilkos merénylőként magával ragadva a Führert a halálba. Sajnos azonban Hitler néhány perc elteltével távozik, valószínűleg megérezte a Gersdorff-ban a feszültséget.




1944 tavaszáig Hitler saját tisztjei legalább 4-szer kísérlik meg lelőni, 6-szor felrobbantani, 1 esetben pedig végzetes baleset történt volna.



1944-ben megindul a szövetségesek felszabadító hadjárata, a merénylők meg akarják menteni Németországot, mielőtt késő lenne.







41. 1944. július 20, Farkasverem : Valkűr



Claus von Stauffenberg 1943-ban Észak-Afrikában komoly sérüléseket szenved, elveszíti egyik szemét, bal karját, jobb kezén két ujját. Berlinben lábadozva megérik benne az elhatározás, hogy tenni kell valamit az országot a végzetbe vezető őrült ellen.



A Valkűr a német hadsereg terve a rend fenntartására és a kulcsfontosságú intézmények biztosítására az országon belüli lázongás esetén. A merénylők ezt a protokollt akarják felhasználni hogy biztosítsák a hatalomátvételt Hitler halála után.



Stauffenberg ideális merénylő, mivel feladatával jár hogy jelen legyen Hitler találkozóin.



1944. július 20-án Stauffenberget a Farkasverembe, Hitler távoli főhadiszállására hívják. A Farkasverem egy 5 négyzetkilométeres birtok, 3 biztonsági zónával, ellenőrző pontokkal és drótkerítésekkel. Azzal azonban nem számoltak a tervezők, hogy a fenyegetés belülről is jöhet.


Stauffenberg-nek sikerül becsempésznie két 1 kg-os tömb plasztik robbanószert. A találkozó előtt a szárnysegédjével élesíti az első bombát, és egy aktatáskában rejti el. Mielőtt a másodikat is összeállítanák, kopognak az ajtajukon, és haladéktalanul az eligazító terembe hívják Stauffenberget. Felkapja az aktatáskát, a második bombát a szobában hagyja.







Az időzítő 30 percre volt állítva, de a forró, párás időjárás felgyorsítja a szerkezetet, így nem sok ideje maradt. Belép a terembe, ahol már zajlik a megbeszélés. Hitler közelében helyezkedik el, a táskát a padlóra teszi:



Származási hely: más





Néhány perccal később Stauffenberg elnézést kér, és elhagyja a termet. A megbeszélés folytatódik, a bomba alig 1 méterre van Hitlertől.





Amint a bomba felrobban, Stauffenberg Berlinbe indul. Mivel közelről nézte a robbanást, meg volt győződve róla, hogy senki sem élhette túl.





A robbanás az ablakokat és a fal egy részét is kidönti, a padló beroskad. A bent lévő több mint 20 emberből 4-en meghalnak, Hitler azonban kisebb sérülésekkel megmenekül.




A Nationak Geographic műsorában a két szakértő azt vizsgálja, hogy élhette túl Hitler a robbanást. Rekonstruálják a robbanás körülményeit. Az eredményeik szerint a masszív asztal tömör lába védte meg Hitlert.

De vajon mi történt volna ha Stauffenbergnek sikerül mindkét bombát bevinnie? A kutatás eredménye szerint ha dupla annyi robbanószert sikerült volna használni, Hitler halálos sebeket kapott volna.

A történészek szerint azonban a háború menetén már ez sem változtatott volna, Hitler helyébe lépett volna Himmler vagy valaki más.

Az összeesküvés tagjait felkutatták, majd kivégezték.

42. 1945. Berlin

Albert Speer a külső szellőzőn keresztül mérges gázt juttatott volna Hitler bunkerébe de végül letett róla.




Most hogy a leghíresebb kísérletet Hollywood megfilmesítette, bekerül a köztudatba hogy nem minden német ember volt náci (mennyivel egyszerűbb volt így tekinteni rájuk 50 évig, ha egy második világháborúban feltűnt egy német, az biztos mocskos náci...), sőt voltak köztük is hősök, nem csak a szövetségesek közt.


És most a filmről. Szerintem teljesen korrekt (történészek szerint persze hemzseg a hibáktól, de melyik történelmi film nem?). Persze Tom Cruise-t a klasszikus 'sztár' fogalmával azonosítottam mindig is, szemben a 'színész' fogalmával (mint például Jack Lemmon vagy Peter Ustinov). Nem jellemző rá a komoly drámai szerep, ennyi az egész, az ő műfaja a Mission Impossible. Úgy voltam vele, ha Kenneth Branagh játszik a filmben, 98% hogy az nem gagyi (a 2% a Wild Wild West miatt van ám).

A fim szépen végigvezet a történeten. Van viszont egy mozzanat amivel nem tudtam mit kezdeni. Cruise- Stauffenberg, mielőtt Hitlerrel találkozik, mindig visszateszi a szemét (vagy műszemet). ???? Nem találtam erre semmilyen ésszerű magyarázatot.

Azt is furcsállom hogy Stauffenberg családját nem ölték meg (aljas árulókká váltak az összeesküvők a németek szemében, biztos nem volt könnyű nekik így sem), a felesége szép kort élt meg.

Éljenek a hősök!

2 megjegyzés:

TTT írta...

Ne csodáld annyira, hogy nem ölték meg a családját. A nácik sem voltak ám "nácik". ALapvetően az egész világkép amit te most ismersz, szövetséges propagandára épül. Lehet bármit mondani, de a tény az hogy a családja életben maradt, és a tény az, hogy nem tünt el 6 millió zsidó :) De nem tagadom, hogy Hitler félreállítása a háború egy bizonyos pontján a Birodalom előnyére vált volna.

Kriszti30 írta...

Jó kis cikk.Azért, mert nem végezték ki a Stauffenberg csalàdjàt, azért nem mentesültek a megtorlàstól.A felesége ,Nina pl.koncentràciós tàborban szüli meg a legkisebb gyermeküket, Claus testvére( a történész ) szintén làgerben volt és sorolhatnàm.Az volt Nina szerencséje, hogy "eljàtszotta" a naiv, birodalom nöképét(vagyis gyerek, templom, konyha) és a gyerekeket is kiokosította( nem mondta meg az igazat apjukról, "istenitette " Hitlert) ,mivel a gyerekeket is kihallgattàk.
Amugy nekem tetszett a film, sokszor megnéztem, bàr nekem Schindler listàja a favorit.